Żelatyna (żelatyna)
Inne nazwy: Żelatyna zwierzęca, żelatyna roślinna, agar, E406, E407, E410
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Żelatyna, znana również jako żelatyna zwierzęca, żelatyna roślinna, agar lub dodatki do żywności E406, E407 i E410, to substancja, która ma szeroki zakres zastosowań w przemyśle kulinarnym i spożywczym. Jest to przezroczysta, bezbarwna i prawie bezsmakowa substancja, która powstaje w wyniku długotrwałego gotowania tkanek kolagenowych, takich jak skóra, ścięgna, więzadła lub kości zwierząt. Z drugiej strony, żelatyna roślinna, zwana również agarem, jest pozyskiwana z niektórych gatunków alg, a jej właściwości są bardzo podobne do żelatyny zwierzęcej.
Żelatyna jest popularna ze względu na swoje właściwości zagęszczające i zdolność do tworzenia stałych żeli, które są stosowane głównie w wyrobach cukierniczych i słodyczach. Na przykład żelatyna zwierzęca jest kluczowym składnikiem w produkcji cukierków, galaretek, serników i puddingów. Jest również stosowana w przemyśle kosmetycznym, na przykład do produkcji kremów, szamponów lub peelingów. Żelatyna roślinna lub agar jest głównym składnikiem wegetariańskich i wegańskich substytutów żelatyny zwierzęcej. Jednak oprócz słodkich potraw, żelatyna jest również stosowana w przemyśle mięsnym - do produkcji pasztetów, koniczyny, kiełbas czy galaretek. E406, E407 i E410 to kody dla różnych rodzajów żelatyn i agaru, które są stosowane jako stabilizatory, emulgatory lub zagęszczacze w różnych produktach spożywczych i napojach.