Śliwka (Prunus domestica)
Inne nazwy: śliwka domowa, śliwka
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Śliwa domowa, bardziej znana jako śliwa pospolita lub śliwa domowa, jest jednym z najpopularniejszych drzew owocowych w naszych ogrodach. Jest to gatunek z rodziny różowatych, którego nazwa naukowa to Prunus domestica. Pochodzi z Europy i zachodniej Azji i bardzo dobrze rozwija się w naszych szerokościach geograficznych. Śliwa jest bardzo popularna w naszym regionie nie tylko ze względu na swój wszechstronny smak, ale także ze względu na obfite zbiory, które produkuje każdego roku. Jej owoce, które pojawiają się późnym latem/wczesną jesienią, są bardzo smaczne i soczyste, dzięki czemu idealnie nadają się do jedzenia prosto z drzewa.
Śliwki mogą być wykorzystywane w szerokiej gamie produktów. Oczywiście są świetne do jedzenia, ale mają znaczący wkład w wiele tradycyjnych i nowoczesnych potraw. Jednym z najbardziej znanych i popularnych produktów jest z pewnością śliwowica i różne rodzaje likierów śliwkowych, które są znane nie tylko w Czechach, ale także na całym świecie. Śliwki są również wykorzystywane do produkcji różnego rodzaju dżemów, kompotów i puddingów. Jeśli chodzi o słodkie wypieki, ciasto ze śliwkami jest jednym z absolutnych klasyków. Dzięki swojemu specyficznemu smakowi śliwki nadają się również jako składnik różnych sosów i marynat do przygotowywania mięsa. Wreszcie, śliwki mogą również służyć jako suszone owoce, które są idealne do jedzenia poza sezonem.