facebook
Zamówienia złożone przed godziną 14:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN

Świerszcz bagienny (Oxycoccus palustris)

Inne nazwy: Żurawina arktyczna, żurawina syberyjska

Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)


Oxycoccus palustris, znana również jako żurawina arktyczna lub syberyjska, to roślina należąca do rodziny żurawinowatych. Występuje w zimnych regionach półkuli północnej, zwłaszcza w Ameryce Północnej, Europie i Azji. Na pierwszy rzut oka można ją pomylić z żurawiną wielkoowocową, żurawiną prawdziwą lub żurawiną amerykańską ze względu na wygląd i smak, ale różni się od nich głównie ze względu na lokalizację i bardzo specyficzne warunki, których wymaga do wzrostu. Warunki te obejmują w szczególności wilgotne, kwaśne i chłodne środowisko typowe dla torfowisk i bagien.

Owoce żurawiny błotnej, które dojrzewają jesienią, są małe, okrągłe i mają intensywny czerwony kolor. Wykorzystywane są głównie do produkcji soków, dżemów, galaretek, kompotów, wina lub jako składnik wypieków. Jest również częstym składnikiem tradycyjnych potraw bożonarodzeniowych, gdzie podawana jest jako dodatek do mięs. Sok żurawinowy jest szczególnie popularny w Ameryce Północnej, gdzie jest spożywany w celu zapobiegania infekcjom układu moczowego. Ponadto jest on również stosowany w kosmetykach ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające. Zbiór żurawiny błotnej jest trudny i często odbywa się ręcznie ze względu na wrażliwość rośliny. Jej owoce są jednak wysoko cenione ze względu na swój unikalny, charakterystyczny słodko-kwaśny profil smakowy oraz bogactwo witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy C i K.

Kategoria
Top