facebook
Zamówienia złożone przed godziną 14:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN

Żyto (Secale)

Inne nazwy: aleja, żyto

Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)


Żyto, znane również jako żyto, jest jednym z najważniejszych zbóż wykorzystywanych do produkcji żywności na całym świecie. Roślina ta należy do rodzaju Secale i rośnie głównie w chłodniejszych miejscach. Jej ziarno jest zdrowsze niż ziarno pszenicy, ponieważ zawiera więcej błonnika, minerałów i witamin. Uważa się nawet, że było to jedno z pierwszych zbóż uprawianych przez ludzi. W przeciwieństwie do pszenicy, żyto jest uważane za mniej wymagające pod względem warunków glebowych i jest tolerowane w suchszym i chłodniejszym klimacie.

Najbardziej znanym produktem wytwarzanym z żyta jest chleb żytni, który ma charakterystyczny ciemny kolor i specyficzny silny aromat. Żyto jest również często wykorzystywane w bułkach żytnich, ciastach i zakwasie żytnim. Innym ważnym produktem jest mąka żytnia, która jest zdrowsza i bardziej odżywcza niż mąka pszenna, ale trudniejsza do wypieku. Oprócz przemysłu spożywczego, żyto jest również wykorzystywane w przemyśle gorzelniczym, w szczególności do produkcji żytniej whisky. Co ciekawe, słoma żytnia jest często wykorzystywana jako ściółka dla zwierząt lub jako surowiec do produkcji słomianych kapeluszy.

Żyto (Secale) można znaleźć w następujących produktach

Card image
Binchotan stick - węgiel aktywny do naturalnej filtracji
Szczegóły produktu
Card image
Serum do twarzy - Witamina C (10 ml) - działanie przeciwstarzeniowe
Szczegóły produktu
Card image
Krem arganowy na noc do cery dojrzałej 30 (30 ml) - spowalnia starzenie się skóry
Szczegóły produktu
Card image
Krem pod oczy - na dzień (15 ml) - z wyciągiem z kozieradki i skrzypu
Szczegóły produktu
Card image
SOS Sztyft cynkowy na pryszcze i przeziębienia (8 ml) - z tlenkiem cynku
Szczegóły produktu
Card image
Krem z mango do skóry wrażliwej i suchej (60 ml) - nowa formuła
Szczegóły produktu
Kategoria
Top