Agawa
Inne nazwy: Aloes amerykański, Agave Americana, Chupalla, Maguey, Pita
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Agawa, znana również jako aloes amerykański, Agave americana, Chupalla, Maguey lub Pita, to roślina pochodząca z południowo-zachodnich regionów Ameryki Północnej. Jest to charakterystyczna roślina tropikalna charakteryzująca się dużymi rozetami liści z ostrymi kolcami. Jej liście mogą osiągać do 2 metrów długości i 25 centymetrów szerokości. Agawa należy do rodziny agawowatych i jest często uprawiana jako roślina ozdobna ze względu na swój egzotyczny wygląd i łatwość pielęgnacji. Przy odpowiedniej pielęgnacji może wytworzyć jeden ogromny stożek, który może osiągnąć nawet 6 metrów wysokości.
Najbardziej znanym produktem wytwarzanym z agawy jest bez wątpienia tequila. Jest ona wytwarzana z soku ściśle regulowanego gatunku agawy, Agave tequilana, znanego również jako maguey lub niebieska agawa. Agawa jest również szeroko stosowana do produkcji słodzika zwanego syropem z agawy, który jest popularną alternatywą dla cukru. Ma on niższy indeks glikemiczny niż cukier, co oznacza, że powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi. Innym produktem z agawy jest mezcal, który jest mocnym napojem alkoholowym podobnym do tequili. Agawa amerykańska jest również wykorzystywana do produkcji sizalu, twardego włókna używanego do produkcji lin, płótna, dywanów i różnych grubych tkanin. Ponadto jej sok jest stosowany w medycynie do leczenia ran i innych dolegliwości skórnych.