Akrylamid
Inne nazwy: Polyquaternium-7, monomer akrylamidu, 2-propenamid, propenamid, poliakrylamid, poliakrylamid
Wynik szkodliwości: 4 (Lekko szkodliwa chemia)
Akrylamid jest substancją organiczną, która ma stosunkowo wysoki potencjał zagrażania zdrowiu ludzkiemu. Źródła, z których dostaje się on do organizmu człowieka, są zróżnicowane i zakłócają codzienne życie. Akrylamid dostaje się do naszego organizmu z żywności, zwłaszcza z wypieków, produktów ziemniaczanych, kawy, a nawet płatków śniadaniowych dla dzieci. Jest on również wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Akrylamid znany jest również pod nazwami Polyquaternium-7, Acrylamide monomer, 2Propenamide, Propenamide, Polyacrylamide, Polyacrylamide.
Akrylamid jest składnikiem używanym do produkcji żeli poliakrylamidowych. Znajdują one następnie zastosowanie w różnych dziedzinach, takich jak oczyszczanie wody pitnej, ekstrakcja oleju, produkcja papieru, a nawet w produktach higieny osobistej. Pod nazwą Polyquaternium-7, substancja ta często znajduje się w szamponach i żelach pod prysznic, gdzie zapewnia ich gładkość i poprawia rozczesywalność włosów. Jako składnik produktów kosmetycznych, akrylamid może powodować reakcje alergiczne i podrażnienia skóry. W przemyśle spożywczym akrylamid powstaje głównie podczas wysokotemperaturowego przetwarzania żywności bogatej w skrobię, takiej jak frytki. Gdy żywność ta jest przygotowywana w temperaturze powyżej 120 stopni, cukry reagują ze specyficzną resztą aminokwasową, prowadząc do powstania akrylamidu. Chociaż wykazano, że akrylamid jest obecny w tej żywności, należy zauważyć, że stopień zagrożenia dla organizmu ludzkiego zależy od ilości spożywanej żywności zawierającej akrylamid, a nie od obecności samego akrylamidu. Dlatego możemy ograniczyć spożycie akrylamidu, wybierając zdrowsze nawyki żywieniowe.