Alanina
Inne nazwy: Alanina, Alaninum
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Alanina, znana również jako Alaninum, jest niezbędnym aminokwasem biogennym, który jest klasyfikowany jako aminokwas nieistotny. Są one niezbędne dla organizmu, ale w przeciwieństwie do niezbędnych aminokwasów, organizm może je wytwarzać samodzielnie. Alanina jest jednym z najważniejszych aminokwasów wykorzystywanych przez ludzki organizm, który może syntetyzować ją samodzielnie ze źródeł takich jak pirogronian lub różne białka.
Alanina jest wykorzystywana w wielu sektorach produkcyjnych i produktach. Na przykład w przemyśle spożywczym jest stosowana jako dodatek do żywności w celu zwiększenia jej wartości odżywczej. Ze względu na swoje właściwości jest również wykorzystywana w przemyśle do produkcji kosmetyków i leków. W przemyśle kosmetycznym alanina jest często składnikiem kremów nawilżających i innych produktów do pielęgnacji skóry. W przemyśle farmaceutycznym wykorzystywana jest w produkcji leków i suplementów diety, których celem jest wspomaganie ochrony organizmu, wspieranie odporności, regeneracja organizmu czy poprawa wydolności i wytrzymałości. Alanina ma szczególne znaczenie w organizmach sportowców, gdzie wykorzystywana jest do syntezy białek i wspomagania wzrostu mięśni. Ponadto jest również wykorzystywana w produkcji bioplastików i w niektórych obszarach przemysłu biotechnologicznego.