Aldehyd cynamonowy
Inne nazwy: (2E)-3-fenyloprop-2-enal, aldehyd cynamonowy
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Aldehyd cynamonowy, inaczej określany jako (2E)-3-fenyloprop-2-enal lub aldehyd cynamonowy, to związek organiczny należący do aldehydów aromatycznych. Substancja ta występuje głównie w korze cynamonu, skąd wzięła się jej nazwa - cinnam pochodzi od łacińskiego słowa oznaczającego cynamon. Aldehyd cynamonowy występuje również w mniejszym stopniu w innych roślinach, takich jak wanilia czy goździki. Olejek cynamonowy, z którego ekstrahowana jest ta substancja, może zawierać do 90% aldehydu cynamonowego.
Aldehyd cynamonowy ma szerokie zastosowanie przemysłowe i znajduje się w wielu produktach. Ze względu na swój charakterystyczny i przyjemny zapach, jest często wykorzystywany w produkcji różnych perfum i produktów kosmetycznych. Jest również szeroko stosowany w przemyśle spożywczym, jako środek aromatyzujący lub jako środek aromatyzujący w wypiekach, lodach, cukierkach i innych słodyczach. Chociaż jego główną rolę przypisuje się przemysłowi gastronomicznemu i kosmetycznemu, aldehyd cynamonowy jest również często stosowany w rolnictwie jako pestycyd lub środek grzybobójczy.