Alfa-hydroksykwasy (alfa-hydroksykwasy)
Inne nazwy: Kwasy AHA, alfa-hydroksykwasy
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Kwasy alfa-hydroksylowe (AHA), znane również jako kwasy alfa-hydroksylowe lub kwasy AHA, to grupa naturalnych lub syntetycznych kwasów powszechnie stosowanych w dermatologii i przemyśle kosmetycznym. Najbardziej znanymi przedstawicielami tych kwasów są kwas glikolowy, kwas migdałowy, kwas mlekowy, kwas winowy i kwas cytrynowy. Nazwa alfa-hydroksykwasy odnosi się do ich struktury chemicznej, w której grupa hydroksylowa znajduje się w pozycji alfa (tj. na pierwszym atomie węgla) względem grupy karboksylowej.
Kwasy AHA są stosowane głównie w produkcji produktów kosmetycznych i dermatologicznych. Ze względu na ich zdolność do złuszczania - usuwania martwych komórek z powierzchni skóry - i stymulowania odnowy skóry, są one często zawarte w produktach peelingujących, serum, kremach, a także szamponach i odżywkach. Kwasy AHA mogą również pomóc w leczeniu trądziku, redukcji zmarszczek i plam pigmentacyjnych lub poprawie elastyczności i nawilżenia skóry. Chociaż w niewielkim stopniu występują one również w żywności, ich syntetyczna forma jest często preferowana w przemyśle kosmetycznym. Powodem tego jest większa kontrola nad jakością i stężeniem kwasu w produkcie końcowym.