Algin
Inne nazwy: Alginian sodu, alginian sodu, alginian wapnia
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Algin to naturalny polisacharyd pozyskiwany z alg brunatnych. Najczęściej spotykamy ten produkt pod nazwą alginian sodu, ale znany jest on również jako alginian sodu lub alginian wapnia. Algin jest jedną z najszerzej stosowanych substancji w świecie przemysłu spożywczego, farmaceutycznego czy kosmetycznego, ale wykorzystywany jest również jako składnik suplementów diety. Wykazano, że ma doskonałą zdolność do rozpuszczania się w cieczach i tworzenia struktur żelopodobnych, co jest właściwością, od której zależy wiele jego zastosowań.
W przemyśle spożywczym alginian sodu jest często stosowany jako stabilizator lub zagęszczacz w różnych produktach spożywczych i napojach. Na przykład można go znaleźć w lodach, jogurtach, puddingach instant, bitej śmietanie, zupach, przetworach, ale także w winie lub piwie, gdzie pomaga regulować konsystencję i zapobiegać pienieniu. Jego zdolność do tworzenia żelu jest również wykorzystywana w produkcji kawioru lub kulek z soków owocowych. W przemyśle kosmetycznym alginian sodu stosowany jest w maseczkach do twarzy, kremach, szamponach czy pastach do zębów ze względu na swoje działanie nawilżające i ujędrniające. W sektorze farmaceutycznym jest ważnym składnikiem w formułowaniu kapsułek z lekami, które są uwalniane stopniowo lub stosowane jako wypełniacz ran w celu przyspieszenia gojenia.