Ananas (Ananas comosus)
Inne nazwy: Ananas sativus, ananas, ananas
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Ananas lub ananas (Ananas comosus) to rodzaj roślin z rodziny bromeliowatych, pochodzący z tropikalnych regionów Ameryki Południowej. Znany jest również pod inną nazwą naukową, Ananas sativus. Ten gatunek owoców jest wykorzystywany głównie ze względu na jadalne owoce. Większość ananasów sprzedawanych na rynkach światowych jest uprawiana w krajach takich jak Tajlandia, Filipiny, Kostaryka, Brazylia i Stany Zjednoczone.
Owoce ananasa są bardzo popularne i smaczne, a ich zastosowanie jest bardzo szerokie. Może być spożywany na surowo i może być stosowany w wielu różnych przepisach. Jest składnikiem sałatek, napojów, deserów, wypieków, ale pojawia się także w egzotycznych potrawach, takich jak pikantne curry ananasowe czy dania słodko-kwaśne. Ze względu na swój specyficzny smak i aromat, jest również popularny w smoothies lub koktajlach. Ananas jest również przetwarzany na soki, kompoty, dżemy lub suszony i spożywany jako miękka przekąska ananasowa. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C i bromeliny, która działa przeciwzapalnie i wspomaga trawienie, ananas jest również często włączany do różnych diet i programów detoksykacyjnych. Jest on również stosowany w kosmetyce, gdzie reklamuje się jego odmładzające i odżywcze działanie na skórę.