Annatto (CI 75120)
Inne nazwy: CI 75120, E 160b, Naturalny pomarańczowy
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Annatto, znany również jako CI 75120, E 160b lub naturalna pomarańcza, to naturalny barwnik uzyskiwany z nasion tropikalnego drzewa Bixa orellana. Drzewo to pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, gdzie Annatto jest używane od wieków do barwienia żywności, skóry i tekstyliów. Nasiona drzewa zawierają dwa główne pigmenty, biksynę i norbiksynę, które są odpowiedzialne za jasny pomarańczowy do czerwonego kolor barwnika.
Obecnie annato jest stosowane głównie w przemyśle spożywczym, w szczególności dodawane do suszonych i wędzonych ryb, sera, ciasta maślanego lub różnych napojów i lodów. Jest również składnikiem wielu przepisów na pikantne potrawy, takie jak sosy taco. Zaletą barwnika Annatto jest to, że dzięki swojemu naturalnemu pochodzeniu może być również stosowany w żywności przeznaczonej do zdrowej diety. Ze względu na swój charakterystyczny kolor, Annatto jest również stosowany w przemyśle kosmetycznym, gdzie jest dodawany do różnych produktów kosmetycznych, takich jak szminki lub kremy.