Antokijczycy
Inne nazwy: Antocyjany, E163
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Antocyjany (Anthocyanins lub również E163) to naturalne barwniki roślinne występujące głównie w owocach i warzywach o kolorze czerwonym, niebieskim lub fioletowym. Są to flawonoidy, grupa substancji znanych ze swojego działania przeciwutleniającego. Głównymi źródłami antocyjanów są owoce jagodowe, takie jak borówki, maliny, jeżyny czy owoce czarnego bzu, ale także czerwone wino, czerwona cebula lub wiśnie i niektóre warzywa, takie jak czerwone ziemniaki.
Antocyjany są często stosowane jako barwniki spożywcze do różnych produktów. W Unii Europejskiej są one oznaczone kodem E163. Są one stosowane na przykład w słodyczach, dżemach, lodach, napojach owocowych, ale także w niektórych rodzajach sera. Ich zaletą jest to, że są naturalnymi substancjami, które nie są szkodliwe dla organizmu. Wręcz przeciwnie, dzięki działaniu przeciwutleniającemu mogą działać jako środek zapobiegawczy przeciwko niektórym chorobom przewlekłym, takim jak choroby układu krążenia. Antocyjany przyczyniają się również do atrakcyjnego wyglądu żywności, nadając produktom intensywny i atrakcyjny kolor.