Astaksantyna
Astaksantyna to naturalna substancja z klasy karotenoidów, która występuje głównie w owocach morza, takich jak krewetki, raki, łosoś czy pstrąg. To właśnie astaksantyna nadaje tym zwierzętom charakterystyczny różowy lub czerwony kolor. Chociaż substancja ta jest trudna do zdobycia, jest ważna dla naszego zdrowia.
Astaksantyna jest stosowana w kosmetyce i przemyśle spożywczym. W produktach kosmetycznych astaksantyna jest stosowana ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami i światłem słonecznym. Dlatego też często można ją znaleźć w filtrach przeciwsłonecznych lub produktach przeciwstarzeniowych. W przemyśle spożywczym astaksantyna jest często stosowana jako dodatek do żywności ze względu na jej zdolność do barwienia żywności na kolor od różowego do czerwonego. Jest również składnikiem suplementów diety, zwłaszcza tych mających na celu zwiększenie odporności lub promowanie zdrowia skóry. Suplementy diety z astaksantyną są również bardzo popularne wśród sportowców, ponieważ substancja ta wspomaga regenerację mięśni po intensywnych ćwiczeniach.