Babka jajowata (Plantago ovata)
Inne nazwy: psyllium, Plantago ovata
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Babka indyjska, naukowo znana jako Plantago ovata, to roślina pochodząca z południowej i zachodniej Azji. W Czechach znana jest również pod nazwą psyllium. Roślina ta jest wysoko ceniona ze względu na swoje właściwości lecznicze i jest często stosowana w medycynie i żywności. Plantago ovata ma małe kwiaty i łodygę osiągającą do 60 cm wysokości. Owocem jest kulista kapsułka zawierająca dużą liczbę małych nasion, które są najczęściej spożywane i przetwarzane ze względu na ich zalety.
Babka indyjska zawiera znaczną ilość błonnika, który ma korzystny wpływ na perystaltykę jelit i wspomaga trawienie. Nasiona babki indyjskiej są wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym do produkcji leków na zaparcia i regulujących pasaż jelitowy. W postaci sproszkowanej są one również powszechnym składnikiem różnych preparatów spożywczych i suplementów diety wspomagających trawienie. Przykładowo, psyllium dodawane jest do owsianki, musli, batonów proteinowych, ale także do bezglutenowych wypieków, gdzie zastępuje gluten i zapewnia odpowiednią konsystencję ciasta. Jest również częścią niektórych kuracji detoksykacyjnych i programów odchudzających. Oprócz żywności i farmaceutyków, nasiona babki indyjskiej są również wykorzystywane w kosmetyce, zwłaszcza w produktach dla skóry wrażliwej i problematycznej.