Babka zwyczajna (Plantago major)
Inne nazwy: Babka
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Babka zwyczajna, znana również jako babka lancetowata, to roślina lecznicza, która rośnie na całym świecie. Jest prawie powszechnie uważana za chwast, ale ma wiele pięknych aspektów tego "brzydkiego kaczątka" ziół leczniczych. Babka zwyczajna to gatunek rośliny z rodziny babkowatych. Jego wartość lecznicza wynika głównie z obfitości śluzów, garbników, substancji gorzkich i olejków eterycznych, w połączeniu z dużą ilością flawonoidów i witaminy C. Na uwagę zasługuje również wysoka zawartość kwasu krzemowego.
Babka jest wykorzystywana głównie w przemyśle farmaceutycznym. Na bazie jego właściwości leczniczych wytwarza się szereg produktów, takich jak tabletki na problemy z układem oddechowym, maści na egzemę, płukanki do leczenia ran, zapalenia zatok itp. Inną dziedziną, w której jest wykorzystywany, jest przemysł kosmetyczny. Używa się go do produkcji kremów, balsamów i szamponów do skóry z problemami. W ziołolecznictwie z babki lancetowatej przygotowuje się herbatę, która działa przeciwzapalnie i wspomaga gojenie się ran. Jednocześnie jego liście można znaleźć również w kuchni. Jest jej częścią w postaci młodych liści, które można dodawać do sałatek, lub wręcz przeciwnie, starsze liście mogą być używane jako warzywa.