Bazylia (Ocimum basilicum)
Inne nazwy: Pachnąca bazylia
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Bazylia, znana również jako pachnąca bazylia, to zioło o łacińskiej nazwie Ocimum basilicum i jest jednym z najpopularniejszych przedstawicieli rodzaju Ocimum. Jest to roślina pochodząca z tropikalnej Azji, a dokładniej z regionu Indii, ale dziś jest uprawiana prawie na całym świecie. Jej wysokość waha się od 20 do 60 centymetrów i charakteryzuje się silnie aromatycznym, słodko-korzennym aromatem i smakiem, który jest doceniany przez smakoszy na całym świecie.
Zastosowanie bazylii jest bardzo szerokie. Zdecydowanie najczęściej wykorzystywana jest w gastronomii, zwłaszcza w kuchni włoskiej i francuskiej, gdzie jest niezbędnym składnikiem do przygotowania pesto genovese, toskańskiego chleba czy różnego rodzaju sosów, zup, makaronów, sałatek i pizzy. Bazylia jest również niezbędna w kuchni tajskiej i wietnamskiej. Aromatyczne liście bazylii są również często wykorzystywane w napojach, na przykład w koktajlach lub jako składnik niektórych rodzajów herbaty. Ale bazylia znajduje również zastosowanie w kosmetyce, gdzie wchodzi w skład niektórych rodzajów kremów, olejków, szamponów i mydeł dzięki swoim właściwościom antyseptycznym i łagodzącym. Oprócz gastronomii i kosmetyków, bazylia jest również stosowana w medycynie, na przykład w leczeniu przeziębień, migreny, problemów trawiennych lub w celu zmniejszenia stresu i niepokoju.