facebook
Zamówienia złożone przed godziną 12:00 są wysyłane natychmiast. | Darmowa wysyłka powyżej 250 PLN

Bazylia wieloletnia (Ocimum Gratissimum)

Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)


Bazylia wieloletnia, zwana czasem bazylią wonną, to roślina uważana za jeden z klejnotów świata botaniki. Swoją łacińską nazwę Ocimum Gratissimum zawdzięcza przyjemnemu aromatowi i wyjątkowemu smakowi, które sprawiają, że jest popularnym składnikiem kuchni na całym świecie. Ten gatunek bazylii pochodzi z tropikalnych regionów Afryki, Azji oraz Ameryki Środkowej i Południowej, ale przede wszystkim z Indii, gdzie ma długą historię stosowania w ajurwedzie.

Praktycznie wszystkie części wieloletniej bazylii są użyteczne - liście, kwiaty i nasiona. Najczęściej wykorzystywane są one w zastosowaniach kulinarnych, gdzie ich liście dodają charakterystycznego aromatu różnym potrawom - sosom, zupom, sałatkom czy makaronom. Bazylia wieloletnia dodawana jest również do napojów, takich jak koktajle czy herbata. Jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych, takich jak włoskie pesto. Wytwarza się z niej również olejek eteryczny, który dzięki swoim właściwościom leczniczym wykorzystywany jest w aromaterapii lub w produkcji wyrobów kosmetycznych i higienicznych, takich jak mydła, szampony i kremy. Bazylia wieloletnia jest również stosowana w medycynie, ponieważ ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Kategoria Wyszukiwanie