Benzaldehyd
Inne nazwy: fenylometanal
Wynik szkodliwości: 4 (Lekko szkodliwa chemia)
Benzaldehyd, znany również jako fenylometanal, to substancja organiczna należąca do aldehydów aromatycznych. Charakteryzuje się ostrym, słodkim zapachem migdałów, dzięki czemu jest szeroko stosowany w przemyśle perfumeryjnym i spożywczym. Jego liczne zastosowania obejmują na przykład produkcję substancji zapachowych i dodatków do żywności, a także jest często używany do naśladowania zapachu i smaku migdałów.
Pomimo jego obecności w przemyśle spożywczym, należy podkreślić, że w czystej postaci benzaldehyd jest toksyczny. Dlatego należy obchodzić się z nim ostrożnie. W wyższych stężeniach może powodować podrażnienia skóry, oczu i błon śluzowych. Jednak w niewielkich ilościach jest bezpiecznie stosowany jako składnik wielu produktów, które spożywamy na co dzień. W rzeczywistości benzaldehyd jest niezbędnym składnikiem sztucznych esencji owocowych, zwłaszcza tych o smaku migdałowym lub brzoskwiniowym, i znajduje się na przykład w wyrobach cukierniczych, słodyczach i niektórych napojach. Można go również znaleźć w perfumach lub produktach kosmetycznych dzięki jego intensywnemu i przyjemnemu zapachowi.