Benzoesan potasu
Inne nazwy: Benzoesan potasu, E212
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Benzoesan potasu, znany bardziej jako E212, to substancja chemiczna stosowana głównie jako środek konserwujący w przemyśle spożywczym. Jest to sól kwasu benzoesowego w postaci białego proszku lub granulek. Jest słabo rozpuszczalny w gorącej wodzie i ma lekko słodki smak. Z tego powodu jest czasami stosowany jako sztuczny słodzik. Należy dodać, że benzoesan potasu jest szczególnie skuteczny w środowiskach o niskim pH, tj. w środowiskach kwaśnych.
Benzoesan potasu jest obecny w wielu produktach spożywczych i napojach, które spożywamy na co dzień. Częściej można go znaleźć w napojach bezalkoholowych, takich jak lemoniady, napoje energetyczne lub soki owocowe. Jest również szeroko stosowany w produktach mlecznych, sosach, dżemach, owocach i warzywach w puszkach, lodach i niektórych produktach piekarniczych. Należy zauważyć, że chociaż jego stosowanie jest powszechne i jest zatwierdzone przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, długotrwałe spożywanie żywności zawierającej E212 może mieć wpływ na zdrowie ludzi, w szczególności prowadząc do reakcji alergicznych i astmy. Dlatego ważne jest, aby rozważnie spożywać żywność zawierającą benzoesan potasu.