Berberys zwyczajny (Berberis vulgaris)
Inne nazwy: Jaundice berry, Woodsour, Sowberry, Pepperidge bush, Sourspine
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Berberys zwyczajny, łac. Berberis vulgaris, to roślina znana również jako jagoda żółtaczki, Woodsour, Sowberry, Pepperidge bush lub Sourspine. Jest to wiecznie zielony krzew pochodzący z Europy, Azji i Ameryki Północnej, który może osiągać wysokość do trzech metrów. Charakteryzuje się ostrymi cierniami i małymi, żółtymi kwiatami, które pojawiają się na krzewie od maja do czerwca. W kolejnych miesiącach produkuje wydłużone, czerwone jagody o kwaśnym smaku.
Owoce berberysu są często wykorzystywane w zastosowaniach kulinarnych, zwłaszcza w postaci różnych dżemów i marmolad. Suszone jagody są również wykorzystywane do sporządzania naparu, który ma zastosowanie lecznicze. Pedirebiglitis lub kamica żółciowa to niektóre z chorób, na które pomaga ten napar. Jagody mogą być również suszone i używane jako przyprawa w wielu kuchniach. Liście berberysu, które mają wyraźny gorzki smak, są używane w kuchni do poprawy smaku potraw, podczas gdy kora i korzeń są stosowane w medycynie. Korzeń zawiera berberynę, substancję o właściwościach antybakteryjnych. Berberys jest tak różnorodną i użyteczną rośliną, że znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach.