Betakaroten
Inne nazwy: prowitamina A, beta-karoten, B-karoten, pomarańcza spożywcza 5, żółcień naturalna 26, CI 75130, karoten, żółcień naturalna 26
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Beta-karoten, znany również jako prowitamina A, beta-karoten, B-karoten, pomarańcza spożywcza 5, żółcień naturalna 26, CI 75130, karoten lub żółcień naturalna 26, jest związkiem organicznym należącym do grupy karotenoidów. Substancja ta jest szczególnie ważna ze względu na swoje działanie przeciwutleniające w organizmie człowieka. Jednocześnie jest prekursorem witaminy A, która jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania wielu procesów biologicznych, zwłaszcza dla wzroku, wzrostu i rozwoju organizmu, reprodukcji i funkcji odpornościowych. Beta karoten wspomaga zdrowie skóry i oczu, a także jest ważny w zapobieganiu chorobom serca i nowotworom.
Beta-karoten jest najobficiej występującym karotenoidem w przyrodzie i znajduje się w wielu roślinach strączkowych, owocach i warzywach, takich jak dynia, marchew, szpinak, mango i papaja. Jeśli chodzi o żywność, jest on stosowany jako naturalny barwnik, który nadaje żywności głęboki pomarańczowy odcień. Z tego powodu jest często stosowany w produkcji konserw, słodyczy i napojów. Można go znaleźć w popularnych produktach spożywczych, takich jak jogurty, sery, lody i soki. Beta-karoten jest również stosowany w przemyśle kosmetycznym, gdzie jest dodawany do kremów, balsamów do ciała lub filtrów przeciwsłonecznych, zawsze w celu zwiększenia odporności skóry na światło słoneczne i promowania naturalnej opalenizny.