Białko chia
Inne nazwy: Białko chia
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Białko chia to białko pozyskiwane z nasion chia, które pochodzą z rośliny Salvia hispanica pochodzącej z Meksyku i Gwatemali. Nasiona tej rośliny znane są z wysokiej zawartości błonnika i zdrowych tłuszczów, ale zawierają również dużą ilość białka. Białko chia, czasami nazywane również białkiem chia w proszku, jest tak cenne dla każdego, kto chce zdrowo się odżywiać, jednocześnie dostarczając wystarczającej ilości białka, takich jak sportowcy lub wegetarianie i weganie.
Produkty zawierające białko chia są bardzo zróżnicowane. Przede wszystkim są to różne rodzaje proszków białkowych i suplementów, które są przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub dodawania do różnych potraw i napojów, takich jak koktajle lub owsianka. Białko chia może być również zawarte w batonach proteinowych lub musli. Zyskało dużą popularność w przemyśle piekarniczym i cukierniczym, gdzie służy jako alternatywa dla jajek lub mąki, dzięki swojej zdolności do pęcznienia i tworzenia żelowej konsystencji. W ten sposób znajduje się na przykład w bezglutenowych wypiekach, zdrowych deserach i bułkach. Białko chia jest również wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym, gdzie wchodzi w skład kremów i maseczek do twarzy lub włosów. Jego wysoka zawartość przeciwutleniaczy i witamin jest korzystna dla skóry i włosów.