Białko sojowe
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Białko sojowe, znane również jako perlit, jest ważnym składnikiem wszystkich produktów sojowych. Jest to białko pełne niezbędnych aminokwasów, które są budulcem naszych ciał. Wraz z innymi składnikami, aminokwasy te są niezbędne do prawidłowego wzrostu i regeneracji komórek. Białko sojowe, czyli perlit, jest bardzo popularne wśród wegetarian i wegan, ponieważ pomaga im zapewnić wystarczającą podaż białka do organizmu bez spożywania mięsa.
Białko sojowe znajduje się w wielu produktach spożywczych. Na przykład, jest ono wykorzystywane jako główny składnik w produkcji tofu, które jest podstawą wielu wegetariańskich i wegańskich przepisów. Białko to znajdziemy również w wegetariańskich i wegańskich substytutach mięsa, takich jak bułki sojowe, kiełbaski, klopsiki i burgery. Białko sojowe jest również głównym składnikiem większości proszków białkowych i koktajli, które sportowcy i entuzjaści fitnessu stosują w celu uzupełnienia białka w diecie. Inne produkty zawierające białko sojowe obejmują niektóre rodzaje jogurtów, mleka i serów. Wiele osób włącza również soję do swojej diety jako źródło białka o wysokiej zawartości błonnika i niskiej zawartości tłuszczu.