Bocja japońska (Eriobotrya japonica)
Inne nazwy: loquat, rdest japoński, rdestowiec japoński, śliwa chińska, śliwa japońska
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Loquat japoński (Eriobotrya japonica), znany również jako loquat, Japanese mouse tree, Japanese mouse tree, Chinese plum lub Japanese plum, to wiecznie zielone drzewo pochodzące z Azji Południowo-Wschodniej. Dorasta do 10 metrów wysokości. Ma zwisające gałęzie z błyszczącymi, owalnymi liśćmi. Jej owoce są jasnopomarańczowe, słodko-kwaśne w smaku i mają około dwóch do trzech centymetrów średnicy. W pomieszczeniach lubczyk japoński jest uprawiany jako ozdobna roślina domowa, podczas gdy w cieplejszym klimacie (takim jak śródziemnomorski) jest uprawiany na zewnątrz.
Głównym produktem lubczyku japońskiego są jego owoce, które są spożywane na świeżo, ale są również wykorzystywane do przygotowywania różnych produktów spożywczych. Smakują podobnie do moreli i są bardzo popularne w kulturze kulinarnej wielu krajów. Robi się z nich dżemy, marmolady, soki, wina i likiery. Ponadto, loquat japoński wytwarza również olejek eteryczny, który jest stosowany w kosmetyce i aromaterapii. Liście loquat zawierają wiele przeciwutleniaczy i dlatego są również wykorzystywane do produkcji herbat i innych produktów leczniczych. W tradycyjnej medycynie chińskiej likier japoński jest stosowany w leczeniu różnych chorób, takich jak astma, przewlekłe zapalenie oskrzeli lub zapalenie dróg oddechowych.