Bodziszek cuchnący (Geranium robertianum)
Inne nazwy: kapłon, dzioborożec, dzioborożec, przyprawa cuchnąca, biodro, gil, maczuga
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Bodziszek robertiański (Geranium robertianum) to roślina należąca do rodziny bodziszkowatych (Geraniaceae), rozpowszechniona w stanie dzikim niemal w całej Europie. Zioło to może pochwalić się wieloma nazwami ludowymi, takimi jak chapin, czapli nos, czapli dziób, cuchnąca przyprawa, biodro czy bycze oko. Niektóre z tych nazw odnoszą się nie tylko do wyglądu rośliny, ale także do jej specyficznego zapachu, który przypomina nieprzyjemny zapach rozkładającego się jedzenia. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że jest to mała, nieokreślona roślina, ale jest wręcz przeciwnie. Kakostka cuchnąca jest bardzo ceniona ze względu na swoje właściwości lecznicze i znajduje zastosowanie zarówno w medycynie ludowej, jak i przemyśle farmaceutycznym.
Jeśli chodzi o zastosowania tego zioła, to znajdziemy je głównie w lekach naturalnych. Rozdrobniony korzeń kaktusa cuchnącego jest tradycyjnie stosowany w stanach zapalnych skóry i gojeniu ran. Jego wywar jest następnie zalecany w przypadku biegunki i jako środek moczopędny. W przemyśle farmaceutycznym kakost cuchnący jest wykorzystywany do produkcji maści, kremów i olejków do leczenia skóry z problemami, choć jego stosowanie nie jest zbyt popularne ze względu na zapach. Jako składnik soli do kąpieli i kompresów jest stosowany ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne. Karob można jednak znaleźć nie tylko w kosmetykach czy lekach. Młode liście tej rośliny mogą być również wykorzystywane w kuchni, gdzie nieprzyjemny zapach znika po ugotowaniu, a liście mogą być dodawane do sałatek lub używane jako przyprawa. Ze względu na ich intensywny smak należy jednak obchodzić się z nimi ostrożnie.