Boltcovitsa ucho Judasza (Auricularia auricula-judae)
Inne nazwy: Auricularia polytricha, Judas ear, elderberry boltwort, Judas ear, Hirneola auricula, Auricula tremellosa, Auricularia auricula, Tremella auricula, black fungus, kikurage
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Bodziszek judaszowy (Auricularia auricula-judae), rzadko określany również jako Auricularia Polytricha, Judas ear, elder boltwort, Judas ear elder, Hirneola auricula, Auricula tremellosa, Auricularia auricula, Tremella auricula, black fungus lub kikurage, to niezwykły grzyb należący do rodziny Auriculariaceae. Roślina ta charakteryzuje się odcieniem od lazurowego do czarnego i jest bardzo popularnym gatunkiem w wielu krajach azjatyckich, zwłaszcza w kuchni chińskiej i japońskiej.
Jej smak jest łagodny i lekko słodki, o specjalnej konsystencji ze względu na wysoką zawartość polisacharydów. Z tego powodu jest często stosowany w sosach, zupach, jako składnik makaronów lub w tradycyjnych azjatyckich ciastach. W Chinach judaszowiec jest również popularny w postaci suszonej, która jest następnie wykorzystywana w zupach i sosach. Szczególnie w kuchni japońskiej grzyb ten jest popularny ze względu na swoją chrupiącą konsystencję i rośnie powszechnie na martwych drzewach, zwłaszcza tych z czarnego bzu. Chociaż ucho Judasza Boltcovitka jest niejadalnym grzybem w Republice Czeskiej, jest bardzo popularnym i szeroko stosowanym składnikiem w dużej części Azji.