Brandy
Inne nazwy: Koniak, Okowita z wina
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Brandy to napój alkoholowy, który zyskał uznanie na całym świecie ze względu na swój wyjątkowy charakter i profil smakowy. Termin ten pochodzi od holenderskiego "brandewijn", co oznacza wino spirytusowe. Jak sama nazwa wskazuje, podstawą do produkcji brandy jest wino, które jest destylowane, a następnie leżakowane w drewnianych beczkach, dzięki czemu otrzymany napój ma typowy bursztynowy kolor oraz szeroką gamę smaków i aromatów. Brandy osiągnęła swoją najwyższą reputację we Francji, gdzie narodził się Cognac, jeden z najbardziej znanych i prestiżowych rodzajów brandy.
Brandy jest jednak używana nie tylko jako luksusowy napój do okazjonalnego picia, ale także jako ważny surowiec w gastronomii i przemyśle napojów. Na przykład w przemyśle cukierniczym jest często używana do zanurzania skorupek ciast i przygotowywania różnych nadzień owocowych i sosów. W kuchni służy do przygotowywania sosów do mięs, flambirowania lub aromatyzowania potraw. W świecie koktajli brandy jest kluczowym składnikiem wielu klasycznych mieszanek, takich jak Sidecar, Brandy Alexander czy French Connection. Jej charakterystyczny smak i aromat sprawiają, że brandy idealnie nadaje się do łączenia z różnymi sokami owocowymi, ziołami i przyprawami. Wreszcie, brandy jest również wykorzystywana do produkcji niektórych likierów i innych specjałów alkoholowych.