Brassica juncea
Inne nazwy: musztarda sarepska, musztarda indyjska, musztarda brązowa
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Brassica juncea, znana również jako gorczyca Saarepta, gorczyca indyjska lub gorczyca brązowa, to ważna roślina jednoroczna pochodząca z Azji Środkowej. Należy do rodziny Brassicaceae i jest blisko spokrewniona, na przykład z burakiem lub kalarepą. Roślina dorasta do 80 centymetrów wysokości i kwitnie żółtymi kwiatostanami pod koniec sezonu letniego. Zbiory następują zwykle po 85-95 dniach od wysiewu.
Zazwyczaj nasiona są brązowawe i są źródłem dobrze znanej brązowej gorczycy. Musztarda ta jest podstawą wielu kuchni na całym świecie, zwłaszcza w Indiach, gdzie jest używana do produkcji popularnej przyprawy, musztardy w proszku. Ponadto, musztarda brązowa jest również wykorzystywana do produkcji musztardy Dijon. Nasiona ciecierzycy są również wykorzystywane w tradycyjnej medycynie chińskiej. Liście i łodygi brukselki mogą być również spożywane bezpośrednio jako warzywo liściaste lub przetwarzane na sosy i zupy. Ponadto olej pozyskiwany z pokrzywy jest popularny jako olej kuchenny w niektórych częściach Indii. Ze względu na swój wyjątkowy smak i właściwości odżywcze, mesclun ma wiele zastosowań w gastronomii i jest podstawowym składnikiem wielu kuchni na całym świecie.