Brazylijskie drzewo pieprzowe (Schinus Terebinthifolius)
Inne nazwy: Różowy pieprz, różowy pieprz, wilelaiki, choinka bożonarodzeniowa
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Brazylijskie drzewo pieprzowe (Schinus Terebinthifolius) to wieloletnia, wiecznie zielona roślina dorastająca do 10 metrów wysokości. Znana jest również pod nazwą różowy pieprz, różowy pieprz, wilelaiki lub drzewo bożonarodzeniowe. Gatunek ten pochodzi z tropikalnych i subtropikalnych regionów Ameryki Południowej, zwłaszcza Brazylii, Paragwaju i Argentyny. Różowy pieprz nie jest prawdziwym pieprzem, ale owocem brazylijskiego drzewa pieprzowego. Ma lekko słodki smak z nutą truskawek i słodkiej papryki. Ziarna pieprzu brazylijskiego są mniejsze niż ziarna pieprzu czarnego i mają kolor od jasnoróżowego do czerwonego.
Różowy pieprz wykorzystywany jest głównie w gastronomii, gdzie służy do aromatyzowania potraw i napojów. Jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju sosów, zup, marynat, ale także do deserów. Jego łagodny i słodki smak sprawia, że nadaje się na przykład do koktajli lub dań czekoladowych. W niektórych regionach jest również stosowany jako substytut prawdziwego pieprzu. Poza gastronomią, znajduje również zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, gdzie wykorzystywana jest ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Na Hawajach zawdzięcza swoje atrakcyjne gałązki, a owoce są również wykorzystywane jako dekoracje podczas świąt.