Brzoskwinia (Prunus persica)
Inne nazwy: Brzoskwinia, brzoskwinie
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Drzewo brzoskwiniowe, znane również jako Peach lub Peach, to drzewo owocowe pochodzące z Chin, gdzie zostało udomowione i uprawiane 8000 lat temu. Obecnie jest uprawiane praktycznie na całym świecie w obszarach o klimacie umiarkowanym. Charakteryzuje się różowymi kwiatami, które pojawiają się wiosną przed pojawieniem się liści. Owoc drzewa brzoskwiniowego, brzoskwinia, jest bardzo popularny ze względu na swój orzeźwiający i słodki smak.
Brzoskwinie są używane głównie w świeżej formie jako owoce do jedzenia, ale są również przetwarzane na różne rodzaje żywności. Pieczone brzoskwinie są bardzo popularne i są podawane jako deser, często z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Brzoskwinie są również przetwarzane na dżemy, marmolady, kompoty i puddingi. W niektórych krajach brzoskwinie są również wykorzystywane do produkcji napojów alkoholowych, takich jak wino brzoskwiniowe lub brzoskwiniowa brandy. Brzoskwinie są również wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym do produkcji różnych kremów, maseczek i olejków, ze względu na wysoką zawartość witamin A i C, które są korzystne dla skóry.