Burak ćwikłowy (Beta vulgaris)
Inne nazwy: burak, krwisty eliksir młodości, burak, burak ćwikłowy
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Znany również jako burak, boćwina lub krwisty eliksir młodości, burak to popularne warzywo korzeniowe o głębokim czerwonym kolorze, które często pojawia się na naszych talerzach. Jest to ważna roślina uprawna, która może być uprawiana prawie przez cały rok i jest źródłem wielu zdrowych substancji, w szczególności betalain, które są odpowiedzialne za jej głęboki czerwony kolor. Beta vulgaris ma bardzo typowy, lekko ziemisty smak i jest popularnym składnikiem wielu tradycyjnych czeskich potraw, ale także kuchni egzotycznej.
Zastosowanie buraka jest bardzo szerokie. Może być spożywany na surowo w sałatkach, gotowany, duszony, pieczony, a nawet grillowany. Jego spożywanie jest bardzo zdrowe, nie tylko ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów. Burak jest również wyciskany na sok, który jest popularny ze względu na swoje działanie detoksykacyjne i zdolność do stymulowania wydajności podczas uprawiania sportu. Buraki są również wykorzystywane do produkcji czerwonego octu, barszczu, tradycyjnej wschodnioeuropejskiej zupy, zakwasu chlebowego, a nawet atramentu i barwnika. Innym zastosowaniem jest cukier buraczany - melasa buraczana, która jest również wykorzystywana do produkcji cukru trzcinowego. W ostatnich latach rośnie również popularność sfermentowanych buraków, ponieważ proces fermentacji nadaje im szczególny smak i dodatkowo zwiększa ich korzyści zdrowotne.