Bursztynian sodu
Inne nazwy: Bursztynian sodu, bursztynian disodu
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Sodium Succinate, znany również pod nazwami sodium succinate i disodium succinate, to związek, który jest najczęściej stosowany jako kwas regulacyjny i stabilizator produktów spożywczych w wielu gałęziach przemysłu spożywczego. Jest to jeden z rodzajów dodatków, które można dodawać do różnych produktów spożywczych w celu poprawy ich smaku, wpłynięcia na teksturę i wydłużenia okresu przydatności do spożycia.
Poza przemysłem spożywczym, bursztynian sodu jest często stosowany w przemyśle kosmetycznym. Można go znaleźć w wielu produktach kosmetycznych i higienicznych, takich jak szampony, odżywki, kremy do ciała i różne dezodoranty. Naukowcy badali również terapeutyczne zastosowanie bursztynianu sodu jako potencjalnego leku na niektóre nowotwory i zaburzenia metaboliczne, takie jak cukrzyca. Jako dodatek jest on również często spotykany w produktach farmaceutycznych. Jest ważnym elementem w sprzedaży leków, ponieważ może pomóc ustabilizować leki i zwiększyć ich skuteczność.