butylohydroksyanizol (BHA)
Inne nazwy: Butylowany hydroksyanizol, Butylowany hydroksyanizol, BHA, E 320, Antioxine B, Embanox, Nipantiox1-F, Protex, Sustane 1-F, Tenox BHA
Wynik szkodliwości: 4 (Lekko szkodliwa chemia)
Butylohydroksyanizol (BHA), który jest również powszechnie znany jako butylowany hydroksyanizol, butylowany hydroksyanizol, BHA, E 320, Antioxine B, Embanox, Nipantiox1-F, Protex, Sustane 1-F, Tenox BHA, jest związkiem organicznym szeroko stosowanym w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako środek konserwujący. Jest to zatem chemiczny przeciwutleniacz, którego główną funkcją jest zapobieganie zmianom koloru, smaku i zapachu spowodowanym utlenianiem. Bez użycia konserwantów wiele produktów szybko by się zepsuło.
BHA jest dodawany do różnych produktów spożywczych i napojów, takich jak mięso i produkty mięsne, zboża, produkty drożdżowe, suszone produkty mleczne, napoje owocowe oraz różne rodzaje tłuszczów i olejów. W przemyśle kosmetycznym jest stosowany w kremach, tuszach do rzęs, makijażu, różnego rodzaju olejach i tłuszczach, mydłach i szamponach. BHA jest również stosowany w produktach leczniczych, takich jak maści i kremy w celach zapachowych i konserwujących. Ważne jest, aby pamiętać, że chociaż BHA jest szeroko stosowany i ogólnie uważany za bezpieczny, może powodować reakcje alergiczne lub inne skutki uboczne u niektórych osób. Istnieją nawet badania, które wskazują na potencjalne ryzyko rakotwórczości BHA w przypadku spożywania go w nadmiernych ilościach.