Camu camu (Myrciaria dubia)
Inne nazwy: Berry Camu
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Camu camu, znane również jako Berry Camu, to drzewo pochodzące z amazońskich lasów deszczowych. W szczególności występuje w Brazylii, Peru, Kolumbii i Wenezueli. Drzewo to produkuje małe, czerwone, owalne owoce, które na pierwszy rzut oka przypominają wiśnie. W ostatnich latach owoce te zyskują jednak na popularności nie tylko ze względu na swój wyraźnie kwaśny i orzeźwiający profil smakowy, ale także ze względu na znaczną zawartość witaminy C i innych przeciwutleniaczy. W porównaniu z innymi owocami, camu camu zawiera do 20 razy więcej witaminy C niż kiwi i 50 razy więcej niż pomarańcza. W rezultacie jest często preferowany w zdrowym stylu życia i nawykach żywieniowych.
Owoce camu camu mogą być spożywane bezpośrednio, ale często są przetwarzane na różne produkty. W szczególności soki i koktajle są popularne ze względu na ich orzeźwiający i lekko kwaśny smak. Mogą być również wykorzystywane do produkcji marmolad, dżemów lub słodkich dodatków do wypieków. Inną opcją przetwarzania jest tworzenie proszku camu camu, który może być następnie stosowany jako suplement diety. Proszek ten można dodawać do musli, jogurtów, koktajli lub deserów, aby zwiększyć ich wartość odżywczą. W przemyśle kosmetycznym camu camu jest wykorzystywane do produkcji produktów do pielęgnacji skóry. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C i przeciwutleniaczy roślina ta może pomóc poprawić kondycję skóry, wspomóc jej regenerację i zwiększyć odporność na starzenie.