Cananga (Cananga odorata)
Inne nazwy: Cananga pachnąca, Cananga odorata var. macrophylla, Jaśmin chudy
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Cananga odorata to jedna z najbardziej znanych i najintensywniej pachnących roślin włochatych w tropikalnej Azji. W Czechach roślina ta znana jest jako Cananga odorata var. macrophylla lub też Jasmine of the Poor, przydomek nadany jej ze względu na silny zapach jaśminu i stosunkowo niską cenę. Cananga to średniej wielkości krzew lub drzewo, które może osiągać wysokość do 20 metrów. Ma długie, zielone, liściaste liście i żółte kwiaty, które są wykorzystywane do produkcji olejku zapachowego Ylang-ylang.
Jednym z najbardziej znanych produktów, w których wykorzystywany jest zapach Kananga, jest olejek Ylang-ylang. Ze względu na swój charakterystyczny zapach, olejek ten jest szczególnie popularny w aromaterapii, gdzie stosowany jest ze względu na swoje relaksujące i odprężające działanie. Oprócz olejku, jego ekstrakt wykorzystywany jest również w kosmetyce jako składnik perfum, mydeł, szamponów i różnego rodzaju kremów. Dzięki działaniu antybakteryjnemu i antyseptycznemu, kananga wykorzystywana jest również w niektórych produktach do pielęgnacji skóry i włosów. Poza przemysłem kosmetycznym, aromat kanangi wykorzystywany jest także w przemyśle spożywczym, gdzie dodaje się go do napojów i słodyczy.