Cedr syberyjski (Pinus sibirica)
Inne nazwy: Sosna syberyjska, cesarz tajgi
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Cedr syberyjski, znany również jako sosna syberyjska lub cesarz tajgi, to potężne drzewo iglaste pochodzące z Rosji, gdzie stanowi integralną część lasów syberyjskich. Osiąga wysokość od 30 do 40 metrów, ale czasami może dorastać nawet do 50 metrów. Drzewo to jest bardzo popularne ze względu na swoje liczne zastosowania, czy to w medycynie, kulinariach czy kosmetyce. Typową cechą cedru syberyjskiego są jego jajowate szyszki, które są bardzo popularne ze względu na smaczne i pożywne nasiona.
Jako gatunek drzewa, cedr syberyjski jest bardzo ceniony, a jego drewno stanowi podstawę mebli, materiałów budowlanych czy instrumentów muzycznych. Ale równie ważne są jego nasiona, znane również jako orzeszki piniowe lub cedrowe. Są one bogatym źródłem witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych i są zawarte w wielu przepisach kulinarnych. Można je znaleźć w słodkich i pikantnych potrawach, zarówno surowych, jak i gotowych. Z orzeszków piniowych tłoczony jest również olej, który jest zdrowym i smacznym dodatkiem do diety, ale jest również wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym do produkcji różnych kremów, maseczek czy olejków do ciała. Nawet igły i kora mają swoje zastosowanie. Są one doskonałym źródłem witaminy C i zawierają wiele innych substancji o właściwościach leczniczych, wykorzystywanych na przykład w produkcji herbat ziołowych czy syropów.