Chińska gąsienica (Cordyceps sinensis)
Inne nazwy: Yartsa gunbu, Dōng chóng xià cǎo
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Chińska gąsienica, znana również jako Yartsa gunbu lub Dōng chóng xià cǎo, jest jednym z tak zwanych grzybów leczniczych o znaczącym działaniu leczniczym. Jest to specjalny rodzaj pasożytniczego grzyba, który do życia potrzebuje owadów. Atakuje gąsienice, które stopniowo zabija i zamienia w sklerocja, z których następnie wyrasta grzyb. Proces ten zachodzi w zimnych regionach górskich, zwłaszcza w Tybecie. Chińska gąsienica jest również wyjątkowa pod tym względem, że penetruje glebę w okresie spoczynku zimowego, w którym grzyb zaczyna rosnąć.
Produkty zawierające gąsienicę chińską są bardzo cenione i popularne w Chinach i innych krajach azjatyckich. Gąsienica chińska wykorzystywana jest głównie w tradycyjnej medycynie chińskiej i przemyśle farmaceutycznym, ale jej zastosowania są znacznie szersze. Przykładowo, zawierające ją preparaty są popularnym suplementem diety, który pomaga wzmocnić układ odpornościowy, poprawić wydolność fizyczną i zapobiegać zmęczeniu. W Czechach gąsienica chińska wykorzystywana jest również w formie mieszanek herbacianych lub nalewek. Wykorzystuje się ją również do produkcji różnych kremów i maści, które nakłada się na skórę w przypadku różnych problemów i dolegliwości skórnych. Nie pomija się również przemysłu kosmetycznego, gdzie wykorzystuje się jej potencjał antyoksydacyjny.