Chińskie drzewo herbaciane (Camelia sinensis)
Inne nazwy: Chińska roślina herbaciana, Camelia Thea
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Chińskie drzewo herbaciane, znane również pod łacińskimi nazwami Camelia sinensis lub Camelia Thea, to wiecznie zielona roślina liściasta pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej. Tworzy średniej wielkości krzew lub małe drzewo osiągające do 17 metrów wysokości z błyszczącymi ciemnozielonymi liśćmi na srebrzystych, napompowanych łodygach. Kwiaty są białe z obfitymi żółtymi pręcikami. Uprawiana jest głównie w Chinach, Indiach, Sri Lance i Kenii, ale także w mniejszym stopniu w wielu innych krajach tropikalnych i subtropikalnych.
Głównym produktem wytwarzanym z chińskiego drzewa herbacianego jest oczywiście herbata. Zielona, czarna, biała, oolong i pu-erh pochodzą z tej rośliny i różnią się jedynie sposobem przetwarzania. Oprócz herbaty wykorzystywane są również liście i nasiona chińskiego krzewu herbacianego. Liście, na przykład, mogą być wykorzystywane do produkcji barwników spożywczych, podczas gdy nasiona zawierają olej, który jest stosowany w przemyśle kosmetycznym, na przykład w mydłach, kremach lub szamponach. Olejek herbaciany odgrywa również ważną rolę w tradycyjnej medycynie chińskiej. W dużych ilościach napoje o niskiej zawartości alkoholu są również wytwarzane z krzewu herbacianego i są szczególnie popularne w Azji.