Chlorek magnezu
Inne nazwy: Chlorek magnezu, E511
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Chlorek magnezu, znany również jako chlorek magnezu lub E511, to substancja nieorganiczna należąca do grupy soli. Jest to bezwonny, biały, krystaliczny proszek, który łatwo rozpuszcza się w wodzie. Charakteryzuje się wyraźną cechą smakową - słonym smakiem. Chlorek magnezu znajduje zastosowanie w wielu dziedzinach, zwłaszcza w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym czy kosmetycznym.
W przemyśle spożywczym chlorek magnezu określany jest jako E511. Stosuje się go jako stabilizator, zagęszczacz, ale także ze względu na jego zdolność do wzmacniania smaku żywności. Mogłoby się wydawać, że substancja ta występuje tylko w określonych produktach, ale można ją znaleźć w tak szerokiej gamie produktów spożywczych, jak sery, produkty mleczne, wypieki, warzywa w puszkach, zupy instant i popularne napoje. W przemyśle farmaceutycznym materiał ten jest wykorzystywany do produkcji leków, które pomagają w skurczach mięśni, bólach głowy, zmęczeniu i wysokim ciśnieniu krwi. W kosmetyce jest stosowany, ponieważ ma właściwości antyseptyczne i pomaga łagodzić objawy egzemy i łuszczycy.