Chlorek sodu
Inne nazwy: sól, sól kuchenna, sól spożywcza, sól himalajska, sól kamienna, sól morska, chlorek sodu
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Chlorek sodu to chemiczna nazwa substancji powszechnie znanej jako sól. Sól jest jednym z najważniejszych i najstarszych surowców pierwotnych poszukiwanych przez ludzi. Jej inne nazwy to sól kuchenna, sól stołowa, sól himalajska, sól kamienna, sól morska lub chlorek sodu. Wszystkie te nazwy obejmują różne formy i zastosowania soli, ale wszystkie wywodzą się z jej podstawowej formy, chlorku sodu. Jego wzór chemiczny to NaCl i jest to związek jonowy. Sól zasadniczo tworzy sześcienne kryształy, które nadają się do spożycia ze względu na ich wysoką odporność mechaniczną i niską reaktywność.
Sól, niezależnie od formy, jest stosowana w różnych produktach i gałęziach przemysłu. Jest niezbędnym składnikiem w przemyśle spożywczym, gdzie jest używana jako środek aromatyzujący i konserwujący. Jest to sól stołowa, którą wszyscy znają. Sól morska, która jest bogata w minerały i pierwiastki śladowe, jest popularna w kosmetyce. Różowa sól himalajska jest znana ze swoich właściwości leczniczych i jest popularna w odnowie biologicznej i spa. Sól kamienna jest również wykorzystywana w przemyśle, na przykład do posypywania dróg zimą. Chlorek sodu jest również głównym surowcem do produkcji wielu chemikaliów, chloru i wodorotlenku sodu. Każda forma soli ma zatem swoje specyficzne zastosowanie i znaczenie dla ludzi.