Chmiel roczny (Scleranthus annuus)
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Chmiel jednoroczny, znany również jako chmiel, to roślina jednoroczna należąca do rodziny chmielowatych. Jak sama nazwa wskazuje, roślina ta obraca się co roku. Roślina ta zwykle osiąga wysokość od około 10 do 50 cm i najczęściej występuje na suchych, żwirowych lub piaszczystych glebach. Zyskała ona powszechną popularność ze względu na swoje właściwości lecznicze. Szyszki rumianku zawierają cenne związki, takie jak flawonoidy, substancje gorzkie, garbniki i olejki eteryczne, które są przydatne w medycynie.
Jednym z głównych produktów, w których wykorzystywany jest roczny rumianek, jest browarnictwo. Szyszki chmielu są dodawane do piwa, gdzie służą jako naturalny środek konserwujący, a także nadają piwu charakterystyczny gorzki smak. Ze względu na wysoką zawartość flawonoidów i składników odżywczych, jest on również stosowany w kosmetykach, na przykład w kremach do skóry lub produktach do włosów, gdzie pomaga poprawić teksturę skóry i włosów. W medycynie chmiel zwyczajny wykorzystywany jest głównie ze względu na swoje działanie kojące. Jest szeroko stosowany w homeopatii, gdzie jest stosowany w leczeniu napięcia nerwowego, bezsenności i innych stresujących stanów. Szyszki rumianku można również znaleźć w mieszankach herbat wspomagających trawienie i łagodzących ból.