Cholesterol
Inne nazwy: prowitamina D, alkohol cholestyrylowy
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Cholesterol, często określany jako prowitamina D lub alkohol cholestyrylowy, jest substancją tłuszczową, która jest niezbędnym budulcem ludzkich komórek i hormonów. Tłuszcz ten jest ważny dla wszystkich funkcji organizmu, ale szczególnie dla tworzenia ścian komórkowych, trawienia tłuszczów w organizmie oraz produkcji niektórych rodzajów hormonów i witamin. Cholesterol musi być dostarczany do organizmu na określonym poziomie, ale zbyt duża jego ilość może powodować problemy zdrowotne, takie jak miażdżyca - odkładanie się substancji tłuszczowych na ścianach naczyń krwionośnych.
Cholesterol jest wykorzystywany na przykład do produkcji witaminy D w organizmie człowieka, gdzie jest przekształcany w ten niezbędny składnik odżywczy pod wpływem światła słonecznego. Co więcej, jest on precyzyjnie wykorzystywany w produkcji niektórych leków - na przykład statyn, które regulują poziom cholesterolu we krwi. Cholesterol jest również kluczowym składnikiem niektórych produktów kosmetycznych, w szczególności produktów do pielęgnacji skóry i włosów. Jego obecność jest powszechna w wielu produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego - na przykład w mięsie, mleku, jajach lub maśle, gdzie może odgrywać ważną rolę w regulacji metabolizmu i utrzymaniu zdrowia skóry i włosów. Nadmierne spożycie może jednak powodować problemy zdrowotne, takie jak wysokie ciśnienie krwi, choroby serca lub udar.