Choros (Polyporus)
Inne nazwy: mozga trzcinowata, choros canary grass, capped reed canary grass, zhu ling, chorei, choreimaitake, Ästiger Porling, Polyporus umbellatus, Boletus umbellatus, Dendropolyporus umbellatus
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Choros, znany również pod nazwami chickweed, chickweed nut, capped chickweed, zhu ling, chorei, choreimaitake, Ästiger Porling, Polyporus umbellatus, Boletus umbellatus i Dendropolyporus umbellatus, to gatunek grzyba należący do rodziny grzybów. Po raz pierwszy został opisany w 1796 roku przez Francuza Jean-Baptiste Lamarcka. Choros jest bardzo popularny w tradycyjnej medycynie chińskiej i jest również stosowany w kuchni japońskiej. Zwykle rośnie na powalonym drewnie, ale można go również znaleźć na żywych drzewach. Chorosh jest ceniony za swoje właściwości lecznicze, które są mu przypisywane w tradycyjnej medycynie chińskiej, a także za wyjątkowy smak.
Choros wchodzi w skład wielu produktów o funkcjach leczniczych i kulinarnych. W medycynie choros wykorzystywany jest jako składnik preparatów leczniczych ze względu na swoje działanie moczopędne, odtruwające i przeciwzapalne. Jest również przepisywany jako lek w leczeniu nowotworów i zaburzeń układu odpornościowego. Jest również stosowany w napojach ze względu na swoje właściwości stymulujące trawienie. W przemyśle kulinarnym choros jest popularnym składnikiem do przygotowywania zup, sosów i innych potraw. Jego smak jest wyjątkowy i według wielu smakoszy niezapomniany. Ponieważ jest to wyjątkowo pożywny grzyb, jest również stosowany w żywieniu dietetycznym. Choros jest uważany za ważne źródło witamin, minerałów i białka, dlatego jest często włączany do zdrowych i zbilansowanych diet.