Cinchona officinalis (Cinchona officinalis)
Inne nazwy: drzewo chinowe
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Drzewo chinowe, znane również jako drzewo chinowe lub Cinchona officinalis, to drzewo pochodzące z Ameryki Południowej, gdzie rośnie w Andach. Jest to wiecznie zielone drzewo, osiągające do 15 metrów wysokości. Ma ciemnozielone liście i duże różowawo-białe kwiaty. Jego najcenniejszą częścią jest jednak kora drzewa. Jest ona bogata w substancję czynną chininę, która została wprowadzona do Europy w XVII wieku przez jezuitów. Drzewo chinowe było następnie uprawiane głównie w Holenderskich Indiach Wschodnich, dzisiejszej Indonezji. Ze względu na swoje właściwości lecznicze zostało sklasyfikowane jako roślina lecznicza i stało się podstawą do produkcji chininy, substancji stosowanej w medycynie przede wszystkim w leczeniu malarii.
Chinina, pozyskiwana z kory drzewa chinowego, zajmuje ważne miejsce w medycynie. Była stosowana jako pierwszy skuteczny lek przeciwko malarii. Chinina jest nadal jednym ze skutecznych leków przeciwko tej chorobie, chociaż na przestrzeni lat opracowano wiele innych leków przeciwmalarycznych. Chinina pojawia się również w niektórych lekach na ból i stany zapalne mięśni. Innym ważnym zastosowaniem chininy jest przemysł spożywczy. To właśnie chinina nadaje wodzie tonizującej charakterystyczny gorzki smak. Ekstrakt chininy jest również wykorzystywany do produkcji gorzkich likierów. Jest to wszechstronna substancja, która znajduje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w przemyśle spożywczym. Należy zauważyć, że chociaż chinina ma wiele korzystnych skutków, może mieć również niekorzystne skutki, gdy jest przyjmowana w nadmiarze lub u osób z pewną wrażliwością na tę substancję.