Cukier
Inne nazwy: cukier, cukier trzcinowy, cukier buraczany, cukier palmowy, cukier kokosowy, cukier brązowy, cukier biały, syrop klonowy, melasa, sacharoza
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Cukier jest niezbędnym składnikiem w produkcji wielu produktów spożywczych, które spożywamy każdego dnia, często nie zdając sobie z tego sprawy. Istnieje wiele rodzajów cukru, w zależności od źródła, z którego jest wytwarzany. Najpopularniejsze z nich to cukier trzcinowy i cukier buraczany, które pochodzą z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Inne rodzaje cukru, takie jak cukier palmowy i cukier kokosowy, pochodzą z drzew palmowych i kokosowych. Istnieje również cukier brązowy, który jest uzyskiwany z trzciny cukrowej, oraz cukier biały, będący procesem rafinacji cukru brązowego. Syrop klonowy to słodzik wytwarzany z soku klonu cukrowego. Melasa to produkt uboczny produkcji cukru, a konkretnie gęsty, ciemny syrop, który pozostaje po krystalizacji cukru. Sacharoza to chemiczna nazwa zwykłego cukru stołowego, jest to dwucukier składający się z glukozy i fruktozy.
Cukier jest stosowany w wielu produktach spożywczych, w szczególności jest kluczowym składnikiem wyrobów piekarniczych i cukierniczych, takich jak ciasta, ciastka, czekolada, wyroby cukiernicze, a także lody. Jest dodawany do napojów, takich jak lemoniady, soki owocowe, herbata i kawa. Biały cukier jest często używany w domowej kuchni, na przykład w ciastach, herbatnikach i przetworach. Brązowy cukier nadaje potrawom specyficzny karmelowy smak i jest popularny do pieczenia ciast i herbatników. Melasa może być używana jako słodzik do chleba, babeczek lub pierników. Syrop klonowy jest popularny jako słodzik do naleśników, gofrów lub jogurtu. Cukier kokosowy ma niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier i jest popularny w zdrowych dietach. Z kolei cukier palmowy stosowany jest głównie w kuchni azjatyckiej. Sacharoza jest podstawowym cukrem dodawanym do wielu produktów spożywczych i napojów w celu zwiększenia ich słodyczy.