Cykoria (Cichorium intybus)
Inne nazwy: cykoria, cykoria, cykoria, cykoria, cykoria, przyprawa św. Piotra, przyprawa kozia, kawa niemiecka, kawa podróżna, cykoria, cykoria, cykoria, cykoria
Wynik szkodliwości: 1 (Substancje naturalne)
Cykoria, znana również jako cykoria, to jednoroczna lub dwuletnia roślina średniej wielkości, która rośnie na łąkach, pastwiskach, poboczach dróg i jałowych piaszczystych miejscach. Jej inne nazwy obejmują cykorię, cykorię, cykorię podróżnika i inne. Roślina ta należy do rodziny gwiazdkowatych i znana jest ze swoich niebieskich kwiatów, które pojawiają się od czerwca do września. Roślina ma wrzecionowaty, głęboko sięgający korzeń, który jest szczególnie ceniony ze względu na swoje zastosowania.
Cykoria jest stosowana głównie w żywności i medycynie. To właśnie z suszonego i palonego korzenia tej rośliny produkowany jest substytut kawy, tzw. kawa niemiecka. Ten substytut kawy był szczególnie popularny w okresach, gdy trudno było znaleźć prawdziwą kawę, na przykład w czasie wojny. Jednak nawet dziś kawa niemiecka jest nadal poszukiwana przez wiele osób ze względu na jej wyjątkowy smak i niższą zawartość kofeiny. W południowej Europie korzeń cykorii jest również wykorzystywany do produkcji likieru z cykorii. W medycynie cykoria stosowana jest przede wszystkim ze względu na swoje działanie moczopędne i żółciopędne.