Cytrynian potasu
Inne nazwy: Cytrynian potasu, cytrynian tripotasu, E332
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Cytrynian potasu, znany również jako cytrynian potasu lub cytrynian tripotasu, to bezbarwna, krystaliczna substancja o słodkim smaku i wysokiej rozpuszczalności w wodzie. Jest to związek potasu i kwasu cytrynowego, który jest stosowany w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości i stabilizator pod oznaczeniem E332. Między innymi jest również stosowany w medycynie, w szczególności w celu zmniejszenia ryzyka tworzenia się kamieni nerkowych.
Cytrynian potasu jest dodawany do różnych produktów spożywczych i napojów, takich jak napoje typu cola, suszone produkty mleczne, słodycze, musztarda, lody, wina czy jogurty. Jego funkcją jest zapobieganie zmianom właściwości żywności podczas przechowywania i pomaga ustabilizować kolor i smak. Ponieważ jest to sól potasowa kwasu cytrynowego, cytrynian potasu jest w stanie podnieść poziom potasu we krwi - jest więc ważnym suplementem dla osób z niskim poziomem potasu. Jednocześnie ma on również pewne działanie terapeutyczne, na przykład może łagodzić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów lub niektórych czynnościowych zaburzeń żołądkowo-jelitowych.