Dekstryna
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Dekstryna, znana również jako kokosan decylu lub TEGOSOFT DC, jest jednym ze specjalistycznych dodatków stosowanych w różnych aplikacjach. Substancja ta jest związkiem polihydroksylowym składającym się z mniejszych jednostek składników cukrowych połączonych ze sobą w postaci specjalnego łańcucha. Powstaje głównie w wyniku rozkładu skrobi, a zastosowanie dekstryny z pewnością nie ogranicza się do przemysłu spożywczego. Ze względu na swoje unikalne właściwości może być wykorzystywana również w innych gałęziach przemysłu.
W przemyśle spożywczym dekstryna lub kokosan decylu są stosowane jako zagęszczacz lub wypełniacz. Jej dodatek do żywności, na przykład, poprawia jej konsystencję i wydłuża okres przydatności do spożycia. Dekstryna jest często stosowana w słodyczach, suszonej żywności i różnego rodzaju sosach. Odgrywa jednak również ważną rolę w przemyśle kosmetycznym. Ze względu na zdolność do tworzenia warstwy ochronnej na skórze i działania jako emulgator, staje się ważnym składnikiem wielu produktów kosmetycznych. Na przykład można go znaleźć w kremach, środkach czyszczących, makijażu i szamponach. Pod nazwą TEGOSOFT DC często pojawia się jako składnik różnego rodzaju mydeł. Dekstryna jest również stosowana w przemyśle farmaceutycznym, tekstylnym, drukarskim i papierniczym.