Dihydroksyaceton
Inne nazwy: glicerol, DHA
Wynik szkodliwości: 2 (Pochodne substancji naturalnych)
Dihydroksyaceton, znany również pod skrótem DHA i nazwą gliceron, to trójskładnikowa substancja charakteryzująca się wzorem C3H6O3. Jest to słodka, krystaliczna substancja, która powstaje jako produkt rozpadu glicerolu pod wpływem enzymów. Jest to jeden z najbardziej znanych i najważniejszych związków w przemyśle kosmetycznym i spożywczym.
DHA jest szczególnie ceniony w branży kosmetycznej, gdzie powszechnie wykorzystywany jest jako główny składnik samoopalaczy. Zawarty w nich dihydroksyaceton wchodzi w reakcję z aminokwasami w skórze, powodując jej ciemnienie. Uzyskany efekt brązu jest tymczasowy i zanika w miarę złuszczania się martwych komórek skóry. Nazwa DHA często pojawia się więc na etykietach samoopalaczy w płynie i sprayu. Ze względu na swoją naturalną słodycz, DHA jest również stosowany w przemyśle spożywczym jako słodzik, zwłaszcza w niskokalorycznych produktach spożywczych. Jednak ze względu na swoją reaktywność, DHA nie jest zbyt stabilny i dlatego musi być przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu, aby zapobiec jego zepsuciu.